Coraz większą popularnością opiekunowie zwierzaków przywiązują do jakości pożywienia jakie podają, prym wiodą przysmaki z superfoods czy karmy poddawane mniejszej obróbce termicznej. Sam proces obróbki produktów jakie podajemy psu ma ogromne znaczenie. Przysmaki liofilizowane szturmem podbijają serca psich i kocich opiekunów, czy warto jednak zapłacić więcej za takie kąski?

Czym jest liofilizacja

Liofilizacja to zaawansowany technologicznie proces określany również jako suszenie sublimacyjne. Polega na usunięciu wody z zamrożonego wcześniej produktu poprzez sublimację lodu. W procesie tym lód przechodzi bezpośrednio w stan pary wodnej z pominięciem stanu ciekłego. Liofilizacja stanowi więc szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Proces ten jest powszechnie wykorzystywany w farmacji i przemyśle spożywczym. Jako bezpieczna metoda obróbki, pozwala zachować wartości odżywcze produktu i nie ingeruje w jego skład. Dzięki temu produkt może być przechowywany przez bardzo długi czas – bez stosowania żadnych dodatków, pasteryzacji czy środków konserwujących. Produkty liofilizowane w około 90% zachowują swoje wartości odżywcze, kształt, barwę i witaminy. Produkty spożywcze nie ciemnieją, jak w przypadku suszenia, są wyjątkowo chrupkie i powiedziałabym, że uzyskujemy w ten sposób samą esencję smaku. Produkty, takie jak truskawki czy banany będą wyjątkowo słodkie, a chrupkość dodatkowo sprzyja ich apetyczności.

Najważniejsze różnicy pomiędzy suszeniem a liofilizacją:

  • liofilizacja usuwa aż 98% wody z żywności, podczas gdy suszenie usuwa 70-80%,
  • liofilizacja owoców i warzyw pozwala na przechowywanie ich aż 20-30 lat, natomiast w przypadku suszenia data ich trwałości waha się od 1 roku do 5 lat,
  • produkty liofilizowane posiadają dużo więcej witamin i wartości odżywczych, niż te suszone w tradycyjny sposób

Podsumowanie

Przysmaki będą miały zatem więcej wartości odżywczych, w dodatku będą bardziej apetyczne, ale będą też dużo lżejsze. Produkty liofilizowane zazwyczaj pakowane są w plastikowe słoiczki, ponieważ są bardziej kruche. Pomimo mniejszej wagi, otrzymujemy podobną ilość smaczków, jak w przypadku suszonych produktów. Warto zatem wypróbować liofilizowane przysmaki, zwłaszcza, że produktów do wyboru mamy coraz więcej.